Stort land, stora möjligheter

Spökmarknaden

Spökmarknaden

Smakade bra med pizza!

Smakade bra med pizza!

Spökmarknaden

Spökmarknaden

Idag vaknade jag upp ungefär klockan sju och kände för första morgonen att jag var pigg, vilket jag tror beror på att mitt jetlag nu äntligen är helt borta. Efter att vi hade ätit frukosten, vilket i stort sett består av vitt bröd, friterad kyckling och omelett med bacon, som inte alla riktigt uppskattar lika mycket så gick vi iväg till tunnelbanan där vårt mål var spökmarknaden, och efter att vi bytt tåg flera gånger så anlände vi slutligen till denna marknad. Man märkte direkt en stor skillnad mellan andra marknader som silkmarket och denna då all försäljning var utomhus, och till skillnad från silkmarket så var stenar, halsband och kinesiska hantverk det som stod för det största utbudet här.

Efter att vi gått runt ungefär en timme på marknaden så tog vi tunnelbanan vidare till pärlmarknaden. Denna marknad var väldigt speciell och är kanske den roligaste och den enklaste marknaden för prutning. Här går verkligen alla försäljare fram till varandra och springer efter en i korridorerna om man inte vill ha deras produkter. Det hände till och med en liten incident där Alexander inte ville köpa en väska av en ivrig försäljare, där det hela slutade med att Alexander blev slagen med hennes miniräknare och efter många arga ordväxlingar så sa hon bland annat ”I hope you will die!” Efter att ha shoppat och ätit klart vid pärlmarknaden så tog vi en taxi vidare till silkmarket, vilket är mångas favorit där man kan hitta väldigt bra och kända kopior i butiker med ett lyxigt utseende. Vi åkte därefter till den väl omtalade pekingoperan där det utspelades en musikal med kinesisk sång och musik, vilket kombinerades med dans, vilket var väldigt mäktigt att se då de gjorde akrobatiska hopp i luften som var väldigt speciellt att se. Även fast att pekingoperan bjöd på en spektakulär uppvisning så lyckades det hela nog tyvärr inte fånga allas intresse.

Denna dag var enligt mig faktiskt den roligaste dagen i Kina, eftersom jag fick uppleva andra sidor av Kinas kultur, som till exempel pekingoperan som många kineser ser som ett stort nöje, men kanske inte vi västerlänningar (Även om de flesta måste nog erkänna att det bjöd på ett gott skratt). Resorna i taxin var också väldigt speciella, då Beijing helt verkar sakna trafikregler. Bilar kör kors och tvärs. De korsar ibland inte bara filer hur som helst utan de korsar även vägar. Tänk er att sitta i en taxibil i den situationen utan att kunna sätta fast sig i bältet och se chauffören chatta på sociala medier samtidigt som han kör!

Efter att ha fått en rejäl adrenalinkick från eftermiddagens taxiresor genom de stora men även små gatorna i Beijing, så avslutades dagen på bästa sätt då man kunde luta sig tillbaka i en stol och kolla på pekingopera med klassen.

Erik Carle

Lämna en kommentar