En dag i High School

Beijingopera mask ska det bli!

Beijingopera mask ska det bli!

Konstens masker

Konstens masker

Fokus på avslappning, boxen rödfärgas.

Fokus på avslappning, boxen rödfärgas.

Fokus på tanke, boxen blåfärgas.

Fokus på tanke, boxen blåfärgas.

Chinese Gongfu

Chinese Gongfu

Chinese Gongfu

Chinese Gongfu

Hundratals elever lyssnade på Kians tal.

Hundratals elever lyssnade på Kians tal.

Kian hålleer tal på skola 159.

Kian hålleer tal på skola 159.

Imorse var en tung morgon. Det har nu gått sex dagar och huvudvärken sitter fortfarande i på grund av smogen (och kanske lite på grund av att jag sover för få timmar). Jag gick upp 06:45 och tog en snabb dusch och sedan var det åter igen friterad kyckling och scrambled eggs på menyn till frukost. Vid åtta började vi bege oss mot tunnelbanan och på dagens schema stod det att vi skulle besöka high school 159 och få uppleva hur en dag i kinesisk high school ser ut där elever från 12-16 år studerar.

Det började med att vi blev välkomnade av en skylt där det stod ”Welcome our swedish friends from Kulla” och i entrén stod ”headmastern” d.v.s rektorn och en lärare han hade med sig som tolk då headmastern inte kunde prata engelska. Vi blev till visade ett stort rum som visade sig vara lärarrummet och även där var en stor neonskylt, där det stod en liknande text som det gjorde vid entrén.

Vi påbörjade skoldagen med att sitta ner i lärarrummet med rektorn och läraren, där de berättade lite om skolan och vi elever fick berätta om våra gymnasiearbeten med inriktning om Kina. Därefter fick vi rast och bestämde oss för att spela lite basket/fotboll med några kinesiska elever, och det visade sig ganska snabbt att de spenderat ett x antal timmar inom sporterna, då de var väldigt skickliga för sin ålder, och då menar jag VÄLDIGT skickliga. Efter rasten var det dags för lunch där det serverades ris, currygryta och lite andra små rätter som faktiskt var helt ok. Därefter fick vi se två klassrum där det var inriktning på psykologi och fokus. I fokusrummet så fick vi prova på ”fokus boxar” där man satt på en box som visade olika färger beroende på hur bra fokus du hade. Detta var både roligt och intressant, då man fick veta när man fokuserar som bäst och vad man har lättast för att fokusera på.

Till sist så skulle vi måla operamasker, där vi fick en privatlektion med en väldigt duktig konstnär, men även denne mannen kunde inte engelska så även han hade med sig en tolk. Vissa masker blev bra och vissa blev lite mindre bra (min inkluderad), men det var ett roligt projekt och vi fick lära oss mer om den kinesiska kulturen.

Just nu sitter vi på Starbucks och avnjuter en kaffe & kaka och kommer med största sannolikhet att somna tidigt då man behöver lite extra timmar då man sovit för lite de senaste dagarna.

19 dagar kvar sen blir Kina av med oss

Lucas Karlsson

Lämna en kommentar